Abu Hassan – Die Opernprobe

2 kameropera’s in een voorstelling. Een productie van Stichting Sarastro.

Productie

Data: vanaf november 2018
Organisatie: Stichting Sarastro
Uitvoeringen:
18 november Theater Geert Teis te Stadskanaal
24 november Theater de Kimme te Zuidlaren
25 januari Theater vanBeresteyn te Veendam

Regie: Jan Houwing / Nomi de Ridder
Dirigent: Pim de Koning
Repetitor: Aleg Tryfanenkau

Twee kameropera’s verweven tot één verrassend verhaal. Een avond vol dromen, humor en meeslepende muziek.

Wanneer kamerheer Heinrich opdracht krijgt om te kijken wat er ‘s avonds laat in de tuin van het landhuis rondwaart, kijkt hij met een olielamp uitvoerig rond, maar ziet niets verontrustends. Maar als hij daarna achter zijn bureau in slaap valt, doemen exotische figuren op tussen het gebladerte en wordt de kamer gevuld met oosterse, sprookjesachtige sferen…

Abu Hassan en zijn vrouw Fatima zitten aan de grond, hebben al hun geld opgemaakt en ook nog leningen uitstaan bij diverse geldschieters. Hassan bedenkt een plan: Wanneer er iemand doodgaat krijgen de nabestaanden altijd een aantal goudstukken om de begrafenis te betalen en een brokaat wat als rouwkleed kan dienen. Dus kort na elkaar vertelt Hassan de Kalief dat Fatima is gestorven en Fatima vertelt Zobeide, de vrouw van de Kalief, dat Hassan dood is. Maar dat komen de bedienden Mesrur en Zemrud wel even controleren. Want gezien de vreemde situatie hebben de Kalief en zijn vrouw een weddenschap afgesloten om ‘wie het eerst dood is gegaan’.

Ondertussen is de grootste schuldeiser Omar verliefd op Fatima en hij betaalt dan ook alle schulden bij de andere schuldeisers af, na 1 kus van haar! Na de kus wordt Omar opgesloten en vastgehouden totdat de Kalief en zijn gevolg naar het huis van Hassan komen om met eigen ogen te zien wie de weddenschap heeft gewonnen. Hassan en Fatima liggen beiden ‘dood’ op de divan. Degene die kan zeggen wie het eerste is gestorven, krijgt 1000 goudstukken! En wie zal dat nu zijn? En ze leefden nog lang en gelukkig!

‘s Ochtends moet de muziekkamer in orde worden gemaakt voor de repetitie van het gelegenheidskoor, dat repeteert voor een kameropera, die in het landhuis wordt opgevoerd. Het komende optreden is een goede afleiding voor de jonge gravin Louise die net is afgewezen door de arrogante baron Reinthal. Maar als één van de solisten ziek wordt, moet er in allerijl een vervanger worden gevonden. En wat sluipt er toch rond in de tuin?

Rolverdeling (zang)

Abu Hassan uit 1001 Nacht, van Carl Maria von Weber

Abu Hassan – Annechienus Pot
Fatima – Nomi de Ridder
Omar – Bert Suhlmann

Opernprobe, van Albert Lortzing

Hanneke – Nomi de Ridder
Adolph Rheintal – Piet Sportel
Johann – Bert Suhlmann
Louise – Janny Luppes
Graaf – Annechienus Pot
Gravin – Charlotte Jansen

Media